Заштита на менталното здравје: Нашата соработка за благодет на студентите по медицина

Ние, ЕУ ИНСТИТУТ Скопје и Медицински Факултет при Универзитет “Св. Кирил и Методиј”, со гордост ја објавуваме нашата нова соработка која има за цел да реализара активности кои се во функција на подобрување на менталното здравје на студентите по медицина.

По успешно реализирана соработка на проектот Како да останете здрави и успешни во студентските денови (2023) потпишавме Меморандум за меѓусебно разбирање и соработка со Медицински Факултет – Скопје , поставувајќи ги заедничките интереси и цели на студентите како нашата заедничка првична фокусна точка.

Придружите во заедницата U4FUTURE

Апликација за членство во клубот за млади U4Future тука

Ве покануваме да станете дел од заедницата U4FUTURE на ЕУ ИНСТИТУТ Скопје. Во оваа заедница, младите се среќаваат и обединуваат заедно за поддршка, иновации и развој на идеи. Доколку сте заинтересирани да се вклучите и да ги споделите своите идеи и искуства, очекуваме ви во нашата заедница во добро расположение.

Заштита на студентското ментално здравје

Оваа нова фаза од нашата соработка е поддржана од истражувањата и резултатите од студијата за Менталното Здравје на Студентите по Медицина 2023 , која што е производ на нашата досегашна работа. Ова истражување е срце наша ангажираност и го идентификува значењето на капацитетите на менталното здравје на студентите.

Истражувањето ќе биде официјално публикувано. Резултатите и препораките ќе послужат за креирање на идни активности.

Нови работилници и предавања за подобрување на здравствениот капацитет

Резултатите од истражувањето ќе послужат како почеток нашата визија за подобрување на студентското ментално здравје. Планираме да развиеме нови работилници, предавања и програми за поддршка кои што ќе ги подигнат капацитетите на студентите за управување со стресот и подобрување на нивнато благосостојба.

Нашата ангажираност за иднина

Со нашата соработка и целосно ангажирање кон заштитата на менталното здравје на студентите, нашиот Меморандум за соработка е само почетокот на патот што го планираме за нашите заеднички активности. Посветени сме на креирање одржлива, збогатувачка средина за сите студенти.

Секој чекор е важен! Во тој контекст, подготвени сме за подобрување на менталното здравје на студентите по медицина. Со искреност и ангажираност, ги поздравуваме нашите нови почетоци и напредок.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *