КАКО ДА ОСТАНЕТЕ ЗДРАВИ И УСПЕШНИ ВО СТУДЕНТСКИТЕ ДЕНОВИ

Инспиративно предавање на тема Менталното Здравје: Интерактивност, Мотивација и Поддршка за Младите Студенти

На 22-ри Ноември 2023 година, во амфитеатарот на Медицинскиот факултет при Универзитетот „Св. Климент Охридски“ ЕУ ИНСТИТУТ Скопје одржа впечатливо предавање на тема Менталното здравје на младите студенти по медицина. Во организација на младинскиот клуб U4FUTURE на ЕУ ИНСТИТУТ Скопје, ова предавање беше вистинска патека на иновативни идеи и стручност во областа на менталното здравје.

Фотографија – Горан Десковски за ЕУ ИНСТИТУТ Скопје

Оваа иницијатива на младите лидери во ЕУ ИНСТИТУТ Скопје беше реализирана по еден месец интензивно истражување кое беше предводено од младинските студентски организации. Целта беше истражување на предизвиците и потребите за поддршка на младите студенти во доменот на менталното здравје.

Фотографија – Горан Десковски за ЕУ ИНСТИТУТ Скопје

Вечерта започна со најавата од Филип Петковски, координатор на млади во ЕУ ИНСТИТУТ Скопје.

Фотографија – Горан Десковски за ЕУ ИНСТИТУТ Скопје

Амра Ејуп, практикант во ЕУ ИНСТИТУТ Скопје и претставник на Комисијата за ментално здравје на Медицински Факултет Скопје даде вовед за предизвиците кои студентите секојдневно ги искусуваат. Во име на студентите таа ја изрази потребата за поддршка и ресурси во оваа област.

Фотографија – Горан Десковски за ЕУ ИНСТИТУТ Скопје

Професорите и предавачите м-р Верица Пндилоска Гичева и Проф. Д-р Зендел Абедин Шехи, како и гостите од Град Скопје, Проф. Д-р Весна Дамчевска Илиевска, говорејќи за своите богати искуства и успешни практики, имаа за цел да ги инспирираат студентите за развој на позитивен став, мотивација и зголемување на самодовербата.

Фотографија – Горан Десковски за ЕУ ИНСТИТУТ Скопје

Ми беше чест што вечерва имав прилика да се обратам на студентите на Медицинскиот факултет, со препораки за справување со стрес. Благодарност за поканата од ЕУ ИНСТИТУТ Скопје, м-р Верица Пандилоска Гичева и почитуваниот Проф. Д-р Зендел Абедин Шехи, експерт од областа на Комуникациите.

Проф. Д-р Весна Дамчевска Илиевска
Фотографија – Горан Десковски за ЕУ ИНСТИТУТ Скопје

Верувам дека психо-социјалната поддршка и грижата за менталното здравје се клучни аспекти во студентската средина. Се гордеам што можам да бидам дел од иницијативата за подобрување на менталното здравје на студентите во соработка со Медицинскиот факултет. По своите искуства и непрекинато вклучување во работата со студентите, верувам дека секој од нив има потенцијал да ги надмине предизвиците и да гради позитивен став кон животот и учењето. Настаните како овој не само што ги информираат студентите, туку и нè надградуваат во размислувањето и поддржувањето едни на други. Верувам дека нашата соработка ќе продолжи да ги подига важните прашања и да ги збогатува иницијативите за поддршка на младите во нивното образование и личен развој.

Верица Пандилоска Гичева – Претседател на ЕУ ИНСТИТУТ Скопје
Фотографија – Горан Десковски за ЕУ ИНСТИТУТ Скопје

Во текот на настанот, секој студент доби сертификат за учество, доделен со голема благодарност до студентските организации на Медицински Факултет кои активно учествуваа во истражувањето и организирањето на настанот. Овој настан ги заслужува пофалбите и признанието за постојаната поддршка и ангажираност на младите студенти и професионалната заедница во областа на менталното здравје.

Фотографија – Горан Десковски за ЕУ ИНСТИТУТ Скопје

Како професор и активен учесник во областа на менталното здравје, го забележав значењето на овие иницијативи во помагањето на студентите да развијат позитивни ставови кон себе, своето учење и општеството. Стремежот да им се обезбеди поддршка и да се направи разлика во животите на младите е нешто што го поттикнува моето учество во овие видови на настани. Верувам дека менталното здравје е клучен дел од успехот и развојот на секој студент, и сметам дека нашата работа заедно со студентите и останатите колеги ќе им помогне да го постигнат нивниот потенцијал. Соработката со студентите и нивната посветеност за подобрување на менталното здравје ме води на уверување дека заедно можеме да направиме значителна разлика во нивните животи и во образованието.

Проф. Д-р Зендел Абедин Шехи
Фотографија – Горан Десковски за ЕУ ИНСТИТУТ Скопје

Macedonian Medical Students Association (MMSA), European Medical Students Association (EMSA), Faculty Student Assembly Association of Medical Students (FSAAMS) и Комисијата за ментално здравје (Committee for Mental Health). Сите овие студентски организации беа активни учесници во извршувањето на истражувањето и организацијата на настанот.

Со големо задоволство, ЕУ ИНСТИТУТ Скопје преку доделување на благодарници за успешна соработка им изразува благодарност на овие организации за нивната активна улога и потпора во справувањето со предизвиците на менталното здравје кај студентите.

Фотографија – Горан Десковски за ЕУ ИНСТИТУТ Скопје

Ви благодариме на гостопримството и вашата желба и интерес за соработка на вакви теми. Вашата активност и поддршка беа неизмерни во реализацијата на ова успешно предавање на тема на менталното здравје. Веруваме дека ова е само почеток на понатамошна успешна соработка. Секогаш на студентите им стоиме на располагање за сите идни потреби.

Фотографија – Горан Десковски за ЕУ ИНСТИТУТ Скопје

Целата галерија можете да ја погледнете тука.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *