МАКЕДОНЦИ, ЧЕСТИТ ДЕН НА НЕЗАВИСНОСТ!

8ми Септември е датумот кога Република Северна Македонија го прогласи своето осамостојување. Таа стана суверена и независна држава во 1991 година, откако се оддели од поранешната СФРЈ. Со богата историја и наследство, оваа наша држава со 2 милиони жители е бисер на Балканскиот Полуостров во Југоисточна Европа.

8ми Септември има големо значење за македонскиот народ. На овој ден, луѓето го слават својот сопствен идентитет и историја, ги прославуваат своите вредности и култура, и го истакнуваат духот на независност и слобода.

Почитувани следбеници на ЕУ ИНСТИТУТ Скопје,

Фотографија: Дејан Миличевиќ – ВПГ

Со особена чест и задоволство ви го честитаме Денот на независноста на нашата суверена, Република Северна Македонија! Овој ден означува голема пресвртница во нашата историја и ја осветлува нашата несекојдневна државност и слобода.

Како претседател на ЕУ ИНСТИТУТ Скопје, сакам да го изразам најдлабокото восхитување и придoбивка за сите наши граѓани, кои со силна доза посветеност и упорност, работеа за овој историски момент. Нашиот заеднички труд и посветеност придонесоа за формирањето на една посилна и напредна држава. Сите ние сме горди што можеме да го чествуваме и славиме овој историски миг.

Овој Ден на независноста е прилика да се потсетиме на вредностите на слободата, толеранцијата и заеднички национален идентитет. Да ја прославиме разновидноста и културното богатство на нашата држава, но и да продолжиме со градењето на подобра држава, подобро образование, здравство, економија, бизнис кои водат кон успех и унапредување на нашето општество.

Во времето кога се соочуваме со различни предизвици и промени, денес повеќе отколку секогаш, е важно да го зачуваме духот на независност и единство. Нека овој Ден на независноста нè потсети дека заедно можеме да ја надминеме секоја пречка и да создадеме подобра и посветла иднина за нас и нашите идни генерации.

Честит Ден на независноста, Македонијо! Нека нашата држава продолжи да напредува и да се развива и покрај секојдневните сериозни предизвици со кој се соочува. Како ЕУ ИНСТИТУТ Скопје, ќе бидеме секогаш тука за да ја поддржиме и да го славиме нашиот заеднички успех.

Со најискрени честитки,

Верица Пандилоска Гичева – Претседател на ЕУ ИНСТИТУТ Скопје

Република Северна Македонија е самостојна држава која има успешни дипломатски односи со другите нации. Таа стана членка на Обединетите нации, НАТО и Советот на Европа, со цел приклучување на Европската Унија.

Текстот е авторски! За споделување на содржината и објавување (во целост или парцијално) потребно е да побарате дозвола од авторот и да го наведете изворот!

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *